Sidor

torsdag 22 november 2012

Digitalisera mera!

Jomen nu då så att... där kom den igen - inspirationen att skriva ett inlägg igen. Kanske beroende på frustrationen? Nej, faktiskt inte, även om det kliar i kroppen av otålighet ibland. Otålighet över att det går så lååångsamt. Dagar,  veckor, månader, terminer, läsår går och det traditionella arbetssättet består.

Varför? Det står ju glasklart i nya läroplanen att "skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande (lgr11).

Att låta datorn och övriga digitala verktyg stanna vid att vara skriv- och sökverktyg är inte okej. Det är hög tid att köra på nu. Våga prova nya sätt, nya metoder. Många gör det redan och prisas för det - t.ex. Ulrika Ryan från  Byskolan i Lund som nyss vann Guldäpplet för sitt arbete med matematik.  I mitt jobb stöter jag på många pedagoger som brinner för ett förändrat arbetssätt som möjliggörs med digitala verktyg. Skolledare som vill och vågar förändra, lärare som testar att flippa sina klassrum, köra ASL och en massa annat skojsigt som gör lärandet roligare och så mycket mer nära eleverna. Det är stora investeringar som görs, det är uppförs- och nerförsbackar, det är murar som ska klättras över, motstånd och rädslor för nya saker som ska övervinnas. Det är inte en enkel väg - förändringens väg. Men den måste till. Det är våra  barn vi pratar om. Våra barn som lever i dagens samhälle, där "digital litteracy" är ett måste, där förmågan att kommunicera på tusen och en sätt avgörande. Vi har inte tid att vänta nu!

Läs artikeln Skolan måste digitaliseras snabbare.

Lärare där ute som ännu inte vågat: VÅGA! PROVA! Lär något nytt! Snälla! För våra barns skull!
Flippa klassrummet, blogga interaktivt och kommunikativt - inte bara informativt, låt ungarna göra how-to-filmer med sina telefoner (tekniken finns överallt - ta vara på den, använd den ;), låt dem spela in dialoger i språkundervisningen, sätt igång forum för diskussioner, twittra för att leta svar på frågor, använd slutna facebookgrupper för informellt lärande, se till att skapa tillfälle för utbyte, visa varandra i kollegiet vad ni gör, samarbeta...

Behövs bevis för att det här det här skolan ska jobba med? Titta på Henrik Wideus enkla film där han highlightar allt "digitalt" i lgr 11. Önskar förstås hett att det stod mycket, mycket tydligare i läroplanen än så. Önskar också att mängden nationella prov minskade (försvann..) eller att de åtminstone var digitala ;)Digitalisera mera! Heja, heja! 


Inga kommentarer: